A Püspöki Palota kertje

Egy csepp nyugalom a város zajában. Ahogy átlépem a kovácsoltvas kapukat, mintha más térben lennék. A dús növényzet, a barokk palota, a sétáló emberek. Olyan ez, mintha visszautaztam volna az időben. A kertet körbesétálva több helyszínt is találunk. Az első a park. Itt a legtöbb az ember. Az idősek beszélgetnek, a gyerekek játszanak, és mindenki mosolyog. A végében ott a színpad, ahol saját elképzelt előadásom főszerepében találhatom magam. Hátul a kiserdő, a titkok rejteke. Olyan jól lehetett itt mindig bújócskázni, fogócskázni!

                Az elmondottak ellenére is, a legimpozánsabb hely a bazilika előtti tér. Itt a legjobb leülni egy kicsit, pihenni és befogadni mindazt, amit csak nyújthat ez a hely. Ahogy a padon ülve körbenézek, a történelem, a vallás, a nyugalom magával ragad. A barokk palota, a Római Katolikus Székesegyház és a Szent László lovasszobor, mind egy másik korba kalauzol. A gyönyörű magnóliafák, amelyek virágzásukkal nem csak a város lakóit, de másokat is ide tudnak csalogatni, ékességei ennek a térnek. Egy pillanatra el-elfelejtem, hogy még mindig Nagyváradon vagyok. Ha pedig becsukom a szemem, akkor talán igazán más lesz minden. Az autók zsongása helyett a madarak éneke, a szél susogása, a harangok csendülése tölti be a világot, és csak ha nagyon figyelek, hallom meg a nem is olyan távoli vasútállomás robaját. Ez egy másik, kedvesebb, nyugodtabb világ. Egy csepp nyugalom a város zajában.

Kovács Zoltán

Képek: Szabó Arnold, Szabó Tamás

püspöki palota 17 püspöki palota 18 püspöki palota 20 püspöki palota 21 püspöki palota 25 püspöki palota 27 püspöki palota 28 Tomi Roli 4 of 20 Tomi Roli 11 of 20 Tomi Roli 12 of 20 Tomi Roli 14 of 20

forrás: en.partium.ro