A várról

Mindössze pár kilométerre a magyar határtól, a Sebes-Körös két partján elterülő Nagyvárad, nagyszerű kiindulópont Románia felfedezéséhez. A rengeteg vallási és történelmi látnivaló miatt, a város igazi paradicsom az idelátogatók számára. Lévén, hogy a város két egyetemnek is otthont ad, a Partiumi Keresztény Egyetemnek és a Nagyváradi Állami Egyetemnek, szórakozóhelyekből sincs hiány, melyek nagyrésze a város központjában található. Nagyvárad nagyszerű kiindulópont egy körúthoz vagy akár egyszeri kiruccanásokhoz, főleg a nyári hónapokban, de az idelátogatók télen sem fognak csalódni a város által nyújtott látványban, illetve karácsony közeli rendezvényeiben.

Nagyváradon a legkedvesebb hely számomra a város szó szerinti legnagyobb látnivalója, a nagyváradi vár. I. László magyar király 1083–1095 között építtette a váradi prépostsági monostort a mai vár helyén. A monostor védelmét feltehetőleg vizesárok, sövény vagy palánkfal biztosította. Később, az 1241-es tatárjáráskor viszont kénytelenek voltak kőfallal megerősíteni. Az erőd a mai ötszögű csillag formáját 1569-ben nyerte el, amikor az olasz Domenico da Bologna azt a feladatot kapta, hogy erősítse meg a már meglévő erődítményt, mely akkoriban elég kiszolgáltatott állapotban volt, az egymást követő ostromok következtében. Évközben az erőd számos kiállításnak, fesztiválnak és vásárnak ad otthont.

A várat 2009 és 2015 között egészében felújították, többek közt ekkor építették ki a víz-, szennyvíz-, villany- és fűtéshálózatot is. A felújítást követően a megújult épületekben kapott helyet a vár múzeuma, a városi múzeum, a kenyérmúzeum, a kőtár, egy gasztronómiai kiállítás, valamint a céhek utcája és egy többfunkciós kulturális tér. Ezek mellett több művelődési intézmény, illetőleg egy házasságkötő terem is helyet kapott.

A vár napjainkban is rengeteg eseménynek biztosít helyszínt, többek közt olyanoknak, mint a Szent László Napok, különböző vásárok, fesztiválok. A várkert kitűnő helyszínt biztosít videóklip- és filmforgatásokhoz, illetve családi fotózások kedvelt helyeként is szolgál.

Mindent összevetve a vár megkerülhetetlen látványosság, ha az ember Nagyváradra látogat, az év bármely szakaszában, legyen szó kulturális szomjról vagy akár csak egy nyugodt és csendes sétáról a várkertben.

Írta: Szécsi Lehel

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás

petrustol 26 of 26 var 1 of 16 var 2 of 16 var 3 of 16 var 4 of 16 var 5 of 16 var 6 of 16 var 7 of 16 var 8 of 16 var 9 of 16 var 10 of 16 var 11 of 16 var 12 of 16 var 13 of 16 var 14 of 16 var 15 of 16 var 16 of 16

forrás: en.partium.ro