Kulturális örökségünk: a nagyváradi Fekete Sas palota

Folytatjuk kulturális örökség sorozatunkat!

A Többnyelvűség és multikulturalitás mesterképzés angol szakos hallgatóinak következő projektje Várad egyik legimpozánsabb műemlékéhez kalauzolja el az olvasókat.

A nagyváradi szecesszió gyöngyszeme: a Fekte Sas Palota

 

Nagyvárad közismert a szecessziós épületeiről, amelyek közül kiemelhetjük a Fekete Sas Palotát. Az épület mindhárom bejáratától megközelíthető a kupola alatt lévő többnyelvű tájékoztató, amely leírást ad a palota múltjáról, történetéről, betekintést nyújtva látogatói számára.

1907 és 1909 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. Az épület megrendelői dr. Kurländer Ede és dr. Adorján Emil voltak. A palota már a kezdetektől több funkciót töltött be: éttermeknek, cukrászdáknak szállodákánknak, kávéházaknak, irodáknak, üzleteknek adott otthont. Manapság ezeket a helyiségeket felváltották a szórakozóhelyek, amelyek nappal hatalmas teraszokkal várják vendégeiket. Az épületen a szecesszió jegyei díszelegnek: ívelt vonalak, florális és figuratív díszítőelemek, festett üvegablakok gyönyörködtetnek, miközben a látogatók megfigyelhetik a főtéren zajló nyüzsgő életet is. A Sas Palota kávézóiban és azok teraszain ülni egyet jelent a múltba való visszautazással. Az idő folyamán természetesen korszerűsítették és újjáépítették többször is a palotát mindig arra törekedve, hogy megtartsák eredeti jegyeit, formáját. Az egyik legfontosabb restaurálás 2002-ben kezdődött el, amelynek következtében újrafestették a falakat, kijavították a vakolatot és a díszeket.

A palota fontos szerepet játszik a nagyváradi ifjúság, életében, multikulturális központtá vált. Hétvégente a Sas Palota alatt található szórakozóhelyek a Nagyváradon tanuló egyetemisták legkedveltebb helyszínévé válnak. Habár Ady Endre korában ezek a helyiségek különböző irodalmai vitáknak, estéknek adtak otthont, manapság átváltoztak modern szórakozóhelyekké, amelyek különböző stílusú zenékkel, atmoszférával várják a kikapcsolódni vágyókat. Ezek a klubok, Lord’s Pub Green Pub, Black Eagle, Edison, Steam Bar, Columbus Café több generációnak és nemzetiségnek is minőségi szórakoztatást biztosítanak.  Mi is különbözeti meg ezeket a szórakozóhelyeket a többitől és miért ennyire egyediek és népszerűek? A válasz nagyon egyszerű, hiszen nemcsak korszerű szórakozást nyújtanak, hanem az épület jegyeinek valamint az üvegen található díszeknek köszönhetően elvarázsolva és felemelően érezhetik magukat látogatói.

 A Fekete Sas palota és az üvegablakon látható fekete sas, amely a város szimbólumává is vált, Partium és Erdély legkiemelkedőbb szecessziós alkotásai közé tartozik.

Almási Emőke

Kind Blanka

Többnyelvűség és multikulturalitás mesteri program, PKE

95877188 246955213089143 6366041379860119552 n95941812 589140915028038 2281693129662791680 n

forrás: en.partium.ro