Nagyvárad fényei

Nagyvárad szép és barátságos város, Bihar megyében található.A városban számos nevezetességet meg lehet csodálni. Egyik kedvenc helyem a főtér, ahol minden télen karácsonyi vásárt rendeznek, és ünnepi fénybe öltöztetik a központot. A karácsonyi vásár különleges hangulatához nagyban hozzájárul a forralt bor és a kézműves édességek illata, illetve a halk karácsonyi zene. A felállított bódékban egyedi karácsonyi ajándékokat lehet vásárolni. A vásár középpontjában egy hatalmas karácsonyfa áll, sokan csak azért jönnek el, hogy lefényképeztessék magukat a gyönyörűen kivilágított fa előtt. A fények meseszerűek, Nagyváradról legelőször a karácsonyi vásár fényei jutnak eszembe. A vásáron hétvégenkéntismert énekesek szoktak koncertet tartani.

Nagyvárad fényei a Kálvária-domb tetejéről láthatóak a legjobban, hiszen be lehet látni az egész várost. Az esti és éjszakai fényfergeteg káprázatos. Napjainkban Gomba kilátóként emlegetik,mivel a kommunizmus idején, 1955-ben az ott álló kápolnát lebontották és gombaalakú mulatót építettek a helyére. A dombot átszelő ösvényen a kilátó gyalogosan megközelíthető. Az egykori mulatót átépítették, jelenleg étterem működik a Kálvária-domb legtetején. A Kálvária-domb tetejéről, avagy a Gomba-kilátóról mindenképp érdemes megnézni a város lélegzetelállító fényeit. Nagyváradon mindig barátságos környezetben találja magát az idelátogató. Én főként este szeretek a biztonságos városban sétálni, ha kiszellőztetném a fejem, a város fényei mindig megnyugtatnak. Gyalogosan minden fontosabb látványosság elérhető, de villamossal és busszal is jól lehet közlekedni.

Az egykori „Pece-parti Párizs” régi hangulatát visszaidéző fények mellett a modern élet lüktető fényei is arányosan jelen vannak a pezsgő hangulatú városban. A hatalmas plázák, mozik, a hangulatos kávéházak és borozók fényreklámjai is szervesen illeszkednek Nagyvárad egyedi fényeinek sorába.

Írta: Halász Alexandra

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás

 

feny 4 of 9 feny 5 of 9 feny 6 of 9 feny 7 of 9 feny 8 of 9 feny 9 of 9 fenye 1 of 5 fenye 1 of 6 fenye 1 of 7 fenye 2 of 5 fenye 2 of 6 fenye 3 of 5 fenye 3 of 6 fenye 3 of 7 fenye 4 of 6 fenye 4 of 7 fenye 5 of 5 fenye 5 of 6 fenye 5 of 7 fenye 6 of 6 fenye 6 of 7 fenye 7 of 7

forrás: en.partium.ro