Online közösségépítés irodalommal és képzőművészettel

Az ember társas lény, emellett pedig alkalmazkodóképes. Az elmúlt hónapokban megmutattuk a világnak, és egymásnak, hogy képesek vagyunk alternatív megoldásokat találni, illetve már meglévő lehetőségeket kihasználni, és igenis meg tudjuk tartani, továbbra is táplálni tudjuk interperszonális kapcsolatainkat, fenn tudjuk tartani a kommunikációt egymás között, ha kell, akkor online.

Az alternatív lehetőségek közé sorolnám a közösségi média felületeit, a blogokat és a videócsatornákat is, kampányom keretében pedig főként az irodalommal, művészettel kapcsolatos felületeket szeretném kiemelni, elsősorban az ir6.jpg Instagram oldalt, melyet Kolumbán Adrienn (filozófia) és Lőrinczi Inez (képzőművészet) doktoranduszok, a Partiumi Keresztény Egyetem egykori hallgatói működtetnek. Célom, hogy megmutassam és népszerűsítsem az ir6-ot, mely lehetőséget nyújt, főleg a fiatalabb generációk számára, hogy kommunikáljanak egymással, hogy közösséget teremthessenek, ráadásul úgy, hogy üzeneteiket egyedi formában közvetíthetik. Az önkifejezés lehetősége, a valahová tartozás érzése mindig is lényeges volt az ember számára, így most is az, sőt, a jelenlegi krízishelyzetben ennek a fontossága még inkább felerősödött. Hiszen jó ideje már annak, hogy nincsenek nagy rendezvények, összejövetelek, bulik; hiányoznak a szocializálódás megszokott lehetőségei.

A lányoknak közel három ezer követőjük van, akik rendszeresen beküldik saját gondolataikat, hatszavasok formájában. Ezeket Adri (bölcsészként) rendszerezi és szerkeszti, Inez pedig (képzőművészként) a képi részről gondoskodik.

A hatszavasok ötletét Hemingway ihlette, aki a legenda szerint az első hatszavas novella írója: „For sale, Baby shoes, Never worn”.

A nagyváradi fiatal művészek munkásságát, az ir6 projektet a 2020. január 15-én tartott Facebook eseményen közelebbről is megismerhették az érdeklődők.

Pikó Stefánia

újságíró, a PKE Fordító-Tolmács mesterképzésének hallgatója

1 212 223 13137503320 4890315247709580 1523502959681831365 o