Promenád

Mi a kedvenc helyem Nagyváradon, és miért?

 Ezt a kérdést tették fel maguknak a Partiumi Keresztény Egyetem Angol Nyelv és Irodalom szakot végző hallgatói, amelyre személyes vallomások formájában, magyar és angol nyelven adnak választ ebben a projektben. A szövegek Nagyvárad különböző helyszíneire mutatnak rá és fűznek hozzájuk személyes élményeket, így a tényszerű adatok helyett az érzés, a hangulat domborodik ki bennük. Az így keletkezett városhangulatokat Szabó Arnold és Szabó Tamás Képzőművészet-Grafika szakos hallgatók fotói egészítik ki.

Promenád

 

Ha valaki azt mondja nekem, hogy Nagyvárad, akkor elsőként mindig a családi utazások jutnak az eszembe. Kicsi koromban rendszeresen jártunk, és mai napig járunk Nagyváradra, elsősorban a színházba. Előttem van, ahogy beülünk az autóba, és elindulunk a három és fél órás útra, csak azért, hogy új élményekkel gazdagodjunk. Ma már nemcsak ez jut eszembe Nagyváraddal kapcsolatban, hanem az otthon érzése is. Majdnem három éve élek Nagyváradon, és úgy érzem, ez a város is az otthonommá vált. Kiskoromban is az előadások előtt sétáltunk a színház környékén, és már akkor lenyűgözött a város. Legfőképp a promenád volt rám nagy hatással, ami nem változott azóta sem, mert ez a kedvenc helyem az egész városban.

Nem véletlenül mondom ezt, mert a nagyjából 500 méter hosszú sétálóutcán végig, jobb és bal oldalon szebbnél-szebb szecessziós épületekkel találkozhatunk. Olyan érzésem van abban a mintegy 10 percnyi időben, míg végigsétálok az utcán, mintha megállna az idő kereke. Az épületek színei és aprólékos kidolgozású részletei vonzzák a tekinteteket. Számomra ez az utca a legnyüzsgőbb és egyben legnyugodtabb is egyszerre. Miért mondom ezt? Azért, mert állandó a jövés-menés az utcán, de egy csésze kávé mellett, az egyik kávézó teraszáról nézve, mégis olyan érzésem van, mintha megállna az idő körülöttem.

 

Szász Tímea

Képek: Szabó Arnold, Szabó Tamás

Sétáló 2 1 Sétáló 2 2 Sétáló 2 3 Sétáló 2 4 Sétáló 2 5 Sétáló 2 8 Sétáló utca 1 Sétáló utca 3 Sétáló utca 4 Sétáló utca 5 Sétáló utca 7 Sétáló utca 8 Sétáló utca 9 Sétáló utca 11 Sétáló utca 13 Sétáló utca 14 Sétáló utca 17 Sétáló utca 19 Sétáló utca 20 Sétáló utca 22

forrás: en.partium.ro