Váradon alakult meg a GfdS második romániai fiókszervezete

Nagyváradon nyílt meg hétfő délután a Német Nyelvi Társaság második romániai fiókszervezete.

A Német Nyelvi Társaság (Gesellschaft für deutsche Sprache – Wiesbaden/Berlin, GfdS) a Német Szövetségi Tartományok Kultuszminisztereinek Állandó Konferenciája (KMK) és a német kulturális államminiszter által fenntartott szervezet, amelynek célja a német nyelv kutatása, ápolása és nemzetközi státuszának erősítése. A GfdS világszerte 101 fiókszervezetet alapított, ebből 57 külföldön működik. Romániában eddig csak Bukarestben működött GfdS-fiókszervezet.

„Nagy öröm számunkra, hogy a második romániai fiókszervezet – a nyugat-romániai fiók – Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen létesült. Az új GfdS-fiókszervezet létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a Bánság és a Partium jelentős német kisebbséggel rendelkezik. A Német Nyelvi Társaság Nyugat-Romániai Fiókszervezete az északnyugat-romániai térség tekintetében hiánypótló jellegű, mivel Románia egyéb, német kisebbségek lakta területein hosszú idő óta működnek Német Kultúrintézetek. A fiókszervezet ugyanakkor természetesen nemcsak a német kisebbség nyelvi és kulturális identitásának megőrzését hivatott segíteni, hanem a német nyelv Nyugat-Romániában betöltött szerepét is erősíteni kívánja” – mondta el a nyugat-romániai-fiókszervezet képviseletében dr. Nagy Ágota adjunktus.

Nyelvi változatosság

A hétfő délutáni megnyitón prof. dr. Knipf-Komlósi Erzsébet, az ELTE nyelvész professzora tartott előadást a német szókincs nyelvi változatosságairól, illetve a mai német nyelv változatairól. Az előadó, aki egyben a GfdS budapesti fiókszervezetének elnöke is, értekezésében kitért a szókincs gyors változására, a szókincs gazdagodásának formáira, a nyelvpresztízs okozta változásokra. A német nyelv kölcsönszavak, internacionalizmusok, illetve különböző szóalkotások által kiváltott változásának gyorsaságát az is bizonyítja, hogy tízévente új neologizmus-szótárakat adnak ki – hangzott el többek között az előadás keretében.

A fiókszervezet évente két alkalommal vendégelőadást szervez a nagyközönség számára, a következő előadásra novemberben kerül sor.

János Piroska
Forrás:
http://www.erdon.ro/varadon-alakult-meg-a-gfds-masodik-romaniai-fiokszervezete/4208311​

1 Feierliche Eröffnung des Gfds Zweiges Westrumänien2 Eröffnungsvortrag Prof Dr Elisabeth Knipf Komlósi3 Eröffnungsvortrag Prof Dr Elisabeth Knipf Komlósi4 Eröffnungsvortrag Prof Dr Elisabeth Knipf Komlósi5 Eröffnungsvortrag Prof Dr Elisabeth Knipf Komlósi

forrás: germanistik.partium.ro