DAAD nyári egyetem − Berlini élmények

Haţegan Júlia (német nyelv és irodalom szakos hallgató)
 

Augusztusban részt vehettem egy négyhetes nyári nyelvtanfolyamon Berlinben, amelyet tavaly sikeresen pályáztam meg a Német Akadémiai Csereszolgálatnál. A tanfolyam két részből állt, délelőtt nyelvoktatásból és szókincsfejlesztésből, délutánonként pedig nagyszerű és sokrétű keretprogramokból. Ezek a programok, tematikusan kapcsolódtak a német kultúrához, történelemhez, művészethez, politikához és irodalomhoz. Egyszóval országismereti tudásanyagot közvetítettek.

Bundestag

Egy hetet a szervezők a berlini médiák megismerésének szenteltek, meglátogattuk Berlin és Brandenburg regionális közszolgálati médiumát (RBB), a Deutschlandradio Kultur-t és alkalmunk volt egy élő ZDF adásban is részt venni. Irodalmi sétákra is sor került, kedvenceim közé tartozik a Brecht séta, amely során nyomon követhettük a szerző berlini mukásságát és eredeti hangfelvételeken hallhattuk. Ezenkívül számos berlini nevezetességet meglátogattam: a Berlinische Galerie-t, a DDR múzeumot, a Gemäldegalerie-t, a Charlottenburgi kastélyt, a monumentális Berlini dómot, a Gendarmenmarkt teret és az East Side Gallery-t.

East Side Gallery

Esténként az Unter den Linden sugárúton sétálva a kivilágított Brandenburgi kaput csodálhattuk meg vagy egy másik nagyszerű helyszínről, a Múzeumszigetről gyönyörködtünk a város esti színeiben.

20170831 203038

Egy híres festőművésszel, Kani Alavi-val is megismerkedhettünk. Ő egyike azoknak a művészeknek, akik képeket festettek az egykori berlini fal egy 1,3 kilométeres szakaszára. Így jött létre a világ legnagyobb szabadtéri galériája, az East Side Gallery.

Kani Alavi muhelyében

Az egyik legkülönlegesebb élményt a német parlament épületének meglátogatása jelentette, amelynek során idegenvezetőnk által betekintést nyerhettünk a német politikai rendszerbe és a pártok működésébe.

Parlament

Örülök, hogy alkalmam volt még további két hírest várost is meglátogatni: Potsdamot és Drezdát. Potsdamban meglátogattuk többek között a Sanssouci porosz kastélyegyüttest a csodaszép parkjaival. Drezdában egy belvárosi sétával indult a túránk, amely keretében a barokk építészet egyik ékességét, a Zwingert tekintettük meg, majd később a híres Frauenkirche kupolájából csodáltuk az Elba völgyét. Kirándulásunkat egy kellemes elbai hajókázással zártuk.

PotsdamFrauenkirche

Berlini tartózkodásom ideje alatt az egyik legkülönlegesebb élmény az volt számomra, hogy a világ minden tájáról megismerhettem hallgatókat, és interkulturális közegben sokat tanulhattam más nemzetek kultúrájáról.

20953104 896824333808702 8959429138071415074 n

Természetesen a leírtak csak egy kis töredékét foglalják össze a Berlinben eltöltött időnek. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, és életre szóló emlékeket szereztem a berlini hónap során.

ZdfDscf4114Berliner Dom

 

     

 

 

forrás: nemetszak.partium.ro